Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kladenský deník 10.7.2015

16. 9. 2016

Sklepem panelového domu projíždí vlakové soupravy

Kladno – Krajinu z papíru a drátků, přes kterou projíždí miniaturní vláčky, skrývá sklep jednoho z domů v centru města. Už více než před rokem se tam usadili členové Klubu železničních modelářů Kladno. Přes problémy s financemi se jim povedlo zrenovovat starý model železnice a vystoupit s ním letos na výstavě v Pečkách. Teď hledají nové členy se zájmem o modelařinu.

V Klubu železničních modelářů Kladno nerozhoduje věk, ale šikovnost.

V Klubu železničních modelářů Kladno nerozhoduje věk, ale šikovnost.     Foto: Tadeáš Burger

V současnosti je v klubu osm modelářů, přičemž tři z nich jsou mladíci ve věku třinácti let. „Ještě před několika lety k nám docházelo několik desítek lidí. Dopadlo to ale tak, že většina z nich sice byla napsaná na papíře, ale ve výsledku se na naší práci nijak nepodílela," prohlásil předseda klubu Oleg Kysel.

Nové členy prý stále přijímají, musí však mít zájem o to pracovat. „Chceme lidi, kteří mají skutečnou chuť přiložit ruku k dílu a něčemu se naučit. Hlavně aby byli ochotni modelařině obětovat svůj čas," dodal Kysel.

Klub má za sebou dlouhou historii. Jeho zakladatelé se začali scházet v roce 2000 v prostorách kladenského vlakového nádraží. Poté, co je o pár let později zaměstnanci Českých drah přiměli prostory vyklidit, přesídlili do Klubu Spirála.

I tam odtud se však museli z finančních důvodů vystěhovat. Od té doby modeláři neměli stálou klubovnu a vypadalo to, že se celý klub rozpadne.

V únoru loňského roku si tři zbylí členové pro svou činnost pronajali sklep jednoho z domů v ulici M. Švabinského. Doufají, že se jim povede klub vzkřísit. Problém financí však řeší stále. „Bohužel nedostáváme od města žádné dotace, takže vše platíme z vlastní kapsy," uvedl další z členů Vladimír Mach. „V současné chvíli musíme provést rozsáhlou rekonstrukci naší klubovny, která bude finančně náročná. Musíme to tu vyklidit, zapojit elektřinu a alarm. Práci si uděláme sami, ale hlavní je nakoupit materiál," vysvětlil.

Model, se kterým vystoupili na výstavě v Pečkách, vypadal dříve docela jinak. „Zdědili jsme ho ve velmi špatném stavu, tak jsme se rozhodli ho celý zrestaurovat. Původní zůstaly jen koleje, celou krajinu jsme vytvořili sami. Přitom jsme se snažili o to, aby nás to stálo co nejméně peněz, takže jsme používali více méně odpadní materiály, jako různé dráty a bužírky," popsal jeden z modelářů Marek Patera.

Většinu domů v modelu rýsoval sám. „Domečky jsou z papíru, některé stažené a vytisknuté z internetových stránek. Další objekty jsem navrhoval v počítači," řekl Patera. Na kolejišti modeláři pracovali od loňského jara. Patera odhaduje, že práce zabrala tři měsíce. Výsledky své práce chtějí znovu vystavit v říjnu na výstavě v Lužné.

Autor: Tadeáš Burger
Zdroj: http://kladensky.denik.cz/zpravy_region/sklepem-paneloveho-domu-projizdi-vlakove-soupravy-20150710.html